2021 Yılı Nakit Sermaye Artırımı Üzerinden Hesaplanan Faiz İndiriminde Dikkate Alınacak Oranda Değişiklik Yapılması

  • Ana Sayfa
  • Yayınlarımız
  • 2021 Yılı Nakit Sermaye Artırımı Üzerinden Hesaplanan Faiz İndiriminde Dikkate Alınacak Oranda Değişiklik Yapılması

2021 Yılı Nakit Sermaye Artırımı Üzerinden Hesaplanan Faiz İndiriminde Dikkate Alınacak Oranda Değişiklik Yapılması

Bilindiği üzere Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi uyarınca, sermaye şirketlerinin nakdi sermaye artışları üzerinden TCMB tarafından indirimden yararlanılan yıl için en son açıklanan faiz oranı dikkate alınarak hesaplanan tutarın %50'si kurum kazancından indirilebilmektedir.

26.10.2021 tarihli Resmî Gazete' de yayımlanan 7338 sayılı Kanun ile Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında yapılan değişiklikle nakdi sermaye artışlarının, yurt dışından getirilen nakitle karşılanan kısmı için bu oranın %75 olarak uygulanacağı açıklanmıştır.

TCMB tarafından "Bankalarca Açılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları" ndan "Ticari Krediler (TL Üzerinden Açılan) (Tüzel Kişi KMH ve Kurumsal Kredi Kartları Hariç)" 31.12.2021 tarihinde %24,52 olarak açıklanmış ancak yapılan düzenleme ile bu oran yine TCMB tarafından %24,51'e çekilmiştir.

2021 hesap dönemine ilişkin olarak verilecek kurumlar vergisi beyannamesinde indirim uygulamasında %24,51 oranı dikkate alınacaktır.