İhracat Bedellerinin Yüzde 40’ının Merkez Bankasına Satılması Zorunlu Hale Getirildi.

  • Ana Sayfa
  • Yayınlarımız
  • İhracat Bedellerinin Yüzde 40’ının Merkez Bankasına Satılması Zorunlu Hale Getirildi.

İhracat Bedellerinin Yüzde 40’ının Merkez Bankasına Satılması Zorunlu Hale Getirildi.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (Tebliğ No: 2018-32/48)’in 12 nci maddesine dayanılarak yayımlanan “İhracat Genelgesi” nin, “Ek Madde 1” düzenlemesi aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

“İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satışı

EK MADDE 1 – (1) Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren İBKB (İhracat Bedeli Kabul Belgesi)’ye veya DAB (Döviz Alım Belgesi)’a bağlanan ihracat bedellerinin % 40’ı İBKB’ yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılır. Bu bedeller bankaca Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankasına satılır ve Merkez Bankasının banka nezdindeki hesabına aktarılır. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenir.”

• İhracat bedellerinin yurda getirilmesi usul ve esaslarını belirleyen İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklik ile,

18 Nisan 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere,

• Merkez Bankası’na satılması zorunlu olan oran %25’ten %40’a çıkarılmıştır.

Buna göre; 18 Nisan 2022 tarihinden itibaren İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanacak ihracat bedellerinin en az %40'ı aynı gün Merkez Bankası’na satılmak üzere, İBKB’yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılması zorunlu hale getirilmiştir.

Söz konusu Genelgeye aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.

İhracat Genelgesi