Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşların Sermayedar Olduğu Şirketlerin Yurt Dışından Transfer Ettikleri Döviz Tutarları YUVAM Hesabı Kapsamına Alındı.
18/2/2022 tarihli ve 31754 sayılı Resmi Gazete’de “Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesapları Hakkında Tebliğ (Sayı: 2022/7)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sayı: 2022/8)” yayımlandı. Bu Tebliğ ile Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında, yurt dışında yerleşik vatandaşların sermayedar olduğu, yasal yerleşim yeri yurt dışında olan ve nitelikleri Merkez Bankasınca tespit edilen şirketlerin yurt dışından transfer ettikleri döviz tutarları karşılığında bankalarda açtıracakları döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonları Türk lirası cinsinden Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesabı kapsamına alınmıştır. Yapılan değişiklik sonrası konuya ilişkin bazı hatırlatmalara aşağıda yer vermekteyiz.
Yurt Dışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) Hesabı nedir?
YUVAM Hesabı, yurt dışında yerleşik vatandaşlar ile bunların sermayedar olduğu, yasal yerleşim yeri Türkiye dışında olan ve nitelikleri Merkez Bankasınca belirlenen şirketlerin yurt dışından transfer ettikleri döviz tutarları karşılığında bankalarda açtıracakları döviz tevdiat hesapları ile döviz cinsinden katılım fonlarının Türk lirasına dönüştürülmesi suretiyle açılan ve Merkez Bankasınca belirlenen usule göre ilave getiri sağlanan vadeli mevduat ve katılma hesaplarını ifade etmektedir.
Yurt dışında yerleşik vatandaş tanımı kimleri kapsamaktadır?
Tebliğde “yurt dışında yerleşik vatandaş” tanımı şöyledir: Yurt dışında oturma veya çalışma izni ya da hakkı bulunan veya adres kayıt sisteminde yerleşim yeri bilgisi olarak yurt dışı adresi kayıtlı olan 18 yaşından büyük Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler ile 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesi uyarınca Mavi Kart verilenleri ifade etmektedir.
Kur farkı nasıl hesaplanır?
YUVAM hesabı açılırken Türk Lirasına dönüşümün gerçekleştirildiği tarihteki “Dönüşüm Kuru” ile vade bitiminde geçerli “Vade Sonu Kuru” esas alınarak hesaplanır.
İlave getiri nedir?
İlave getiri, hesap sahiplerinin döviz cinsinden anaparasını korumayı amaçlayan ve vade türlerine göre Merkez Bankasınca Türk Lirası olarak ödenecek ek tutardır. Merkez Bankası, bankanın YUVAM hesabına uygulayacağı azami faiz oranını belirlemeye yetkilidir.
YUVAM hesabında vade sonu ödemeleri nelerdir?
YUVAM hesabı olanlara banka tarafından, vade sonunda oluşacak kur seviyesine göre;
- Anapara + Faiz/Kar Payı veya
- Anapara + Faiz/Kar Payı + İlave Getiri
- Anapara + Faiz/Kar Payı + Kur Farkı + İlave Getiri ödenecektir.
Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.