Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul Ve Esaslarda Değişiklik Yapıldı.

  • Ana Sayfa
  • Yayınlarımız
  • Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul Ve Esaslarda Değişiklik Yapıldı.

Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul Ve Esaslarda Değişiklik Yapıldı.

28.06.2022 tarih ve 31880 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile vergi inceleme süreçlerine ilişkin bazı hususlarda değişiklikler yapılmıştır.

Bahse konu değişiklikler özet olarak şu şekildedir;

• Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, inceleme görevinin verilmesinden itibaren en geç beş gün içinde (eskiden 10 gün idi) işe başlarlar. Bu süre içinde işe başlanılamaması halinde durum gerekçeli bir yazı ile bağlı bulunulan birime bildirilir. İlgili birim, işe başlanılamamasını haklı kılan bir mazeretin varlığı halinde en fazla beş gün (eskiden 10 gün idi) ilave süre verebileceği gibi inceleme görevini başka bir inceleme elemanına da verebilir.
• Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, inceleme görevinin verilmesinden itibaren en geç on beş gün içinde (eskiden 30 gün idi) incelemeye başlarlar. Bu süre içinde incelemeye başlanılamaması halinde durum gerekçeli bir yazı ile bağlı bulunulan birime bildirilir. İlgili birim, incelemeye başlanılamamasını haklı kılan bir mazeretin varlığı halinde en fazla beş gün (eskiden 15 gün idi) ilave süre verebileceği gibi inceleme görevini başka bir inceleme elemanına da verebilir.

• Vergi incelemesine, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından düzenlenecek "İncelemeye Başlama Bildirimi" ile (eskiden “İncelemeye Başlama Tutanağı” idi) başlanır.
• İncelemeye Başlama Bildiriminin bir örneği nezdinde inceleme yapılana, bir örneği vergi incelemesi yapmaya yetkili olanın bağlı bulunduğu inceleme ve denetim birimine, bir örneği ise mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine gönderilir.
• İncelemeye başlama tarihi, incelemeye başlama bildiriminin düzenlendiği tarihtir.

• İncelemeye başlama bildiriminde asgari şu yazılı hususlara yer verilir; inceleme yapılanın kimlik bilgileri, unvanı, adresi, incelemenin türü (tam/sınırlı inceleme), incelemeye alınma gerekçesi, incelemenin konusu, inceleme dönemi, vergi türü, bildirimin düzenlenme tarihi ve vergi incelemesi yapmaya yetkili olanların imzası, mükelleflerin incelemeyle ilgili hak ve yükümlülükleri hakkında bilgi.

• Mükelleflerin, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın elektronik olarak tutulmasına izin verdiği defter ve belgeleri Bakanlık tarafından oluşturulan sistemi kullanmak suretiyle elektronik ortamda ibraz etmesi esastır.
• Nezdinde inceleme yapılacak olanla temas kurulamaması veya ilgili ile temas kurulmasına rağmen verilen sürede defter ve belgelerin ibraz edilmemesi gibi hallerde inceleme, ilgilinin vergi dairesindeki dosyasında yer alan belgeler, elektronik ortamda tutulmasına izin verilen veriler ve diğer kaynaklardan elde edilen her türlü bilgi ve belgeler ile varsa Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın risk analizi sonuçlarına dayalı olarak yürütülür.
Vergi incelemeleri esas itibarıyla dairede yapılır. İncelemenin dairede yapılması, vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından incelemeye tabi olanın iş yerinde tespit yapılmasına ve çalışmalarda bulunmasına engel değildir. Mükellef ve vergi sorumlusunun yazılı olarak talepte bulunması ve iş yerinin müsait olduğunun tespit edilmesi halinde, inceleme iş yerinde de yapılabilir.
• İstenilen defter veya belgeleri belli edilen zamanda mazeretsiz olarak getirmeyenler, bunları ibraz etmemiş sayılırlar. Haklı bir mazeret gösterenlere, defter ve belgelerini daireye getirmeleri için uygun bir süre verilir.

Bu değişiklikler 1/7/2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Söz konusu Yönetmeliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.

Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik