7412 Sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanunu Yayımlandı.

  • Ana Sayfa
  • Yayınlarımız
  • 7412 Sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanunu Yayımlandı.

7412 Sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanunu Yayımlandı.

İstanbul Finans Merkezinde Gerçekleştirilen Faaliyetler ve Bu Faaliyetlere Dair Teşvik, İndirim, İstisna ve Muafiyetler Düzenleyen 7412 Sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanunu, 28 Haziran 2022 tarih ve 31880 sayılı Resmi Gazete’de Yayımlandı.

Finansal kuruluşlar: Finansal faaliyette bulunan tüzel kişileri, bunların şubelerini, irtibat bürolarını, temsilciliklerini ve ulusal varlık fonları,

İstanbul Finans Merkezi: 7412 Sayılı Kanun’a Ekli (1) sayılı koordinatlı kroki ve liste ile tespit edilen İstanbul Finans Merkezi Bölgesi,

Finansal hizmet ihracatı: Katılımcı belgesi alarak finansal faaliyet gösteren kuruluşların yurt dışında yerleşik kişilere sundukları finansal hizmetler, hizmetten nihai olarak yurt dışında faydalanılması koşuluyla, finansal hizmet ihracatı olarak değerlendirilir.

Finansal kuruluşların kendi nam ve hesabına gerçekleştirdikleri türev işlemleri, portföylerine varlık alma veya portföylerinden varlık satma işlemleri ile yurt içinde yerleşik kişilerin tasarruflarını yurt dışına çıkaran faaliyetleri, hizmetleri ve işlemleri finansal hizmet ihracatı olarak değerlendirilmez.

1. Kurumlar Vergisi İstisnası:

Katılımcı belgesi almış finansal kuruluşlar tarafından İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştirilen finansal hizmet ihracatı niteliğindeki faaliyetler kapsamında elde edilen kazançların %75’i kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirilir.

Kurumların 2022 ila 2031 yılları vergilendirme dönemlerine ait kurum kazançları için bu oran %100 olarak uygulanır.

2. BSMV İstisnası:

Katılımcı belgesi almış finansal kuruluşlar tarafından İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştirilen finansal hizmet ihracatı niteliğindeki faaliyetler kapsamındaki işlemler ile bu işlemler nedeniyle lehe alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır.

3. Harçlar ve Damga Vergisiyle ilgili İstisnalar:

Katılımcı belgesi almış finansal kuruluşlar tarafından İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştirilen finansal hizmet ihracatı niteliğindeki faaliyetler kapsamındaki faaliyetlere ilişkin işlemler her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden müstesnadır. İstanbul Finans Merkezi’nde yer alan taşınmazların kiralanmasına dair işlemler her türlü harçtan ve bu işlemlere ilişkin düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden müstesnadır.

Katılımcı belgesi almış finansal kuruluşların İstanbul Finans Merkezi’nde bulunan merkez ve şubelerinden, Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken finansal faaliyet harçları, bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren beş yıl süreyle alınmaz. Kanunun yürürlük tarihi itibarıyla tahakkuk etmiş harçlar terkin edilmez, tahsil olunanlar iade edilmez.
4. Gelir Vergisi İstisnası:

Katılımcı belgesi almış finansal kuruluşların İstanbul Finans Merkezi’nde istihdam ettikleri personele ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin; yurt dışında en az beş yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde %60’ı, yurt dışında en az on yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde ise %80’i gelir vergisinden müstesnadır. Bu fıkra kapsamında belirtilen istisna, İstanbul Finans Merkezi’nde çalışmaya başlamadan önceki son üç yılda Türkiye’de çalışmamış olan personelin ücret gelirlerine uygulanır.

5. Yabancı Para Cinsinden Defter ve Belge:

Katılımcıların tutmak zorunda oldukları defterler ile düzenleyecekleri belgelerin yabancı para birimiyle tutulabilmesi ve düzenlenebilmesine ilişkin olarak, Vergi Usul Kanunu ile Türk Ticaret Kanunu hükümlerine bağlı olmaksızın düzenleme yapmaya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir. Katılımcıların kendi aralarında ve İstanbul Finans Merkezi’nde yürüttükleri faaliyetler kapsamında düzenlenen her nevi muamele, mukavele ve muhaberenin yabancı dilde düzenlenmesi mümkündür.

6. Personel Çalıştırma:

İstanbul Finans Merkezi’nde faaliyet gösterecek katılımcılar ile en az üç ülkede aktif olarak faaliyet gösteren katılımcıların bölgesel hazine ve finansal yönetim merkezleri, çalışma izni ile yabancı uyruklu personel çalıştırabilir.

7412 Sayılı İstanbul Finans Merkezi Kanununa ulaşmak için tıklayınız.

(1) Sayılı Koordinatlı Kroki ve Liste İçin Tıklayın